recepten    recepten overzicht    basisrecepten recepten    groentebouillon recept

Recept Groentebouillon kids-n-fun.nl

Dit is een basisrecept voor groentebouillon. Te gebruiken in diverse soeprecepten, die je ook op deze website kan vinden.

Als je zelf je bouillon maakt, is dat smakelijker, gezonder, want veel minder zout dan de blokjes en potten in de winkel.

Dit recept

  • 2-2,5 liter
  • -
  • 60 minuten
  • 4/5

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • kwart knolselderij
  • 2 winterwortel, of 5 wortles
  • 3 prei
  • 2 tomaten
  • 4 laurierblaadje(s)
  • 6-8 knoflook
  • paar blaadjes lavas
  • handje peterselie, inclusief stengels
  • 3 kruidnagels
  • 6 gekneusde peperkorrels
  • zout, naar smaak

Bereiding

  1. Was de prei en de bleekselderij goed. Schil de groenten en snij ze in grove stukken. Gebruik alleen het wit van de prei.
  2. Stoof eerst de ui samen met de knoflook (gekneusd in de schil) aan met een klein beetje olijfolie in een grote soeppan. Voeg vervolgens ook de bleekselderij, prei, knolselderij, tomaat, winterpeen toe. Laat dit alles enkele minuten stoven tot de groenten glazig zijn. Blus het geheel na enkele minuten af met de witte wijn. Laat de alcohol uit de wijn verdampen.
  3. Voeg zodra de alcohol uit de wijn verdampt is het water toe en vervolgens de peper, kruidnagels, peterselie en laurierblaadjes. Breng het geheel tot dicht bij het kookpunt, laat de bouillon nooit koken. Laat het ongeveer 45 – 60 minuten onafgedekt of minstens met de deksel schuin op de pan laten door garen. Schep het schuim dat kan ontstaan eraf met een lepel of schuimspaan.
  4. Zeef de bouillon met een (punt)zeef en druk met een lepel de sappen uit de groenten voor extra smaak. Als je de bouillon heel helder moet zijn kan een theedoek (of kaasdoek) in de zeef gelegd worden om zo ook alle kleinere deeltjes eruit te zeven. Tenslotte, naar smaak, zeezout toevoegen.

Tips

  • Vries een deel in, in kleine porties
  • Voeg een pepertje toe voor extra pit
  • Kook het verder in als je een krachtiger bouillon in

Benodigdheden

Zeef

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • kwart knolselderij
  • 2 winterwortel, of 5 wortles
  • 3 prei
  • 2 tomaten
  • 4 laurierblaadje(s)
  • 6-8 knoflook
  • paar blaadjes lavas
  • handje peterselie, inclusief stengels
  • 3 kruidnagels
  • 6 gekneusde peperkorrels
  • zout, naar smaak
Benodigheden

  • Zeef

Bereiden
  1. Was de prei en de bleekselderij goed. Schil de groenten en snij ze in grove stukken. Gebruik alleen het wit van de prei.
  2. Stoof eerst de ui samen met de knoflook (gekneusd in de schil) aan met een klein beetje olijfolie in een grote soeppan. Voeg vervolgens ook de bleekselderij, prei, knolselderij, tomaat, winterpeen toe. Laat dit alles enkele minuten stoven tot de groenten glazig zijn. Blus het geheel na enkele minuten af met de witte wijn. Laat de alcohol uit de wijn verdampen.
  3. Voeg zodra de alcohol uit de wijn verdampt is het water toe en vervolgens de peper, kruidnagels, peterselie en laurierblaadjes. Breng het geheel tot dicht bij het kookpunt, laat de bouillon nooit koken. Laat het ongeveer 45 – 60 minuten onafgedekt of minstens met de deksel schuin op de pan laten door garen. Schep het schuim dat kan ontstaan eraf met een lepel of schuimspaan.
  4. Zeef de bouillon met een (punt)zeef en druk met een lepel de sappen uit de groenten voor extra smaak. Als je de bouillon heel helder moet zijn kan een theedoek (of kaasdoek) in de zeef gelegd worden om zo ook alle kleinere deeltjes eruit te zeven. Tenslotte, naar smaak, zeezout toevoegen.
Tips
  • Vries een deel in, in kleine porties
  • Voeg een pepertje toe voor extra pit
  • Kook het verder in als je een krachtiger bouillon in