Pikante speklapjes met rijst

Leuk? 
 3,3/4 stemmen

Lekker budget gerecht, pittige speklapjes, rijst met geroerbakte prei.

 Fusion Hoofdgerecht Vlees 

Dit moet je weten

Aantal personen: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
kCal: 710
Recept van: boodschappen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 4-5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal oelek, naar smaak
  • 3 stelen prei, gewassen en in ringen gesneden 
  • mespunt kurkuma 
  • 1 blokje rundvleesbouillon 
  • 300 gram rijst, naar keuze, snelkookrijst of surinaamse langkorrelrijst 
  • 500 gram speklapjes 

Bereiding

  1. Leg de speklapjes in een schaal. Vermeng de ketjap met de sambal en bestrijk hiermee de speklapjes rondom. Laat staan tot verder gebruik.
  2. Breng een pan met een liter water en het bouillonblokje aan de kook en kook hierin de rijst in volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Giet af en laat in afgesloten pan staan.
  3. Verwarm twee eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes aan beide kanten op middelhoge stand mooi bruin. Schenk het overtollig vet uit de pan, voeg een paar eetlepels water toe en laat de speklapjes in circa 5 minuten per kant op lage stand gaar stoven.
  4. Verwarm de rest van de olie in een andere pan en roerbak de prei en kurkuma 5 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak nog een paar minuten mee.
  5. Snijd de speklapjes in repen en serveer bij de gebakken rijst.

Tips:

  • Lekker met gebakken uitjes en gehakte pinda’s
  • Je kan ook kipfilet gebruiken
  • Maak de rijst een dag eerder, dan roerbakt hert beter en is het lekker snel klaar
  • Gebruik een zak roerbakgroente in plaats van alleen prei

www.kids-n-fun.nl