Frikandel speciaal

Leuk? 
 3,5/2 stemmen

Dat is een verrassend recept. Frikandellen zijn zo van die dingen die je uit de diepvries haalt en verder niet over nadenkt. Dit is een recept om ze zelf te maken. Dan weet je veel beter wat er in gaat en je kan de kruiden ook naar smaak aanpassen. Als je mager vlees gebruikt, vallen de kcal ook erg mee!

 Basisrecepten Bijgerechten Frituren Kinderfeestjes 

Dit moet je weten

Aantal personen: 20 stuks
Bereidingstijd: 45 min
kCal: 185
Recept van: allerhande

Ingrediënten

  • 2 theelepels zout, naar smaak, pas op, in ketjap zit ook al veel zout
  • 2 eieren, middelgroot
  • 1,5 liter olie, frituurolie
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 100 ml tomatenketchup, of curry voor de liefhebber
  • 2 ui(en) 
  • 2 theelepels peper, versgemalen
  • 1,5 liter water
  • 100 ml mayonaise 
  • 1 theelepel ketoembar, gemalen korianderzaad 
  • 1/2 theelepel nootmuskaat 
  • 300 gram gehakt, half-om-half 
  • 50 gram paneermeel, japans panko 
  • 2 theelepels komijnzaad, gemalen 
  • 2 rundvleesbouillon, blokjes 
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder 
  • 300 gram kipgehakt, naturel
  • 1 eetlepel yellow mustard spicy

Bereiding

  1. Doe in de grootste kom van de keukenmachine de 2 soorten gehakt. Snipper de helft van de ui en doe er bij. Maal fijn met de keukenmachine. Voeg tijdens het malen de ketjap, het zout, de eieren, mosterd, komijn, koriander, peper, kruidnagel en nootmuskaat toe. Maal tot een egale massa. Voeg als laatste de panko toe. Laat de machine nog 1 min. draaien. Schep de massa in een (wegwerp)spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm doorsnede.
  2. Breng in een hapjespan het water aan de kook met de bouillontabletten. Zet het vuur laag, zodat de bouillon zachtjes verder kookt. Spuit in de bouillon 4 staafjes van ca. 12 cm lang. Na ca. 5 min. komen de frikandellen bovendrijven en zijn de gaar. Schep de frikandellen met een schuimspaan uit de bouillon en maak zo nog 16 frikandellen. Laat ze afkoelen.
  3. Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 180 °C. Snipper ondertussen de rest van de ui zo fijn mogelijk. Snijd de frikandellen in de lengte ongeveer 1 cm in, maar snijd ze niet door. Frituur de frikandellen per 4 stuks in 3 min. goudbruin. Spuit in de opening van de frikandellen achtereenvolgens een streep mayonaise en een streep curry en bedek met ½ el gesnipperde uitjes.

Benodigdheden:

  • keukenmachine,spuitzak met gladde spuitmond (1 cm), schuimspaan, frituurpan

Tips:

  • Deze frikandellen kun je afgedekt in de vriezer tot drie maanden bewaren.

www.kids-n-fun.nl


cache 429