13 Kleurplaten van Slavernij Opstand op de Amistad

Leuk? 
 2,9/12 stemmen

Kleurplaten van een belangrijke gebeurtenis tijdens het einde van de slavernij periode, de opstand op het slavenschip, de Amistad.
De Amistadopstand vond plaats in 1839 aan boord van het Spaanse schip La Amistad.
Het slavenschip 'La Amistad' voer op 27 juni 1839 uit van de haven van Havana (Cuba). Aan boord hield men 49 Afrikaanse slaven gevangen. Zij zouden worden overgebracht naar Puerto Principe (ook Cuba). Daarnaast waren er nog vijf tot de bemanning behorende slaven aan boord. Op 2 juli wisten de gevangenen zich te bevrijden, waarop een algemene muiterij uitbrak. Het grootste deel van de bemanning, inclusief de kapitein, werd om het leven gebracht. Twee bemanningsleden wisten in een sloep te ontsnappen. Ook twee slaven kwamen om. Twee bemanningsleden (José Ruiz en Pedro Montez) werden in leven gehouden nadat zij beloofden dat ze het schip naar Afrika zouden navigeren. Ze stuurden de Amistad echter in noordelijke richting langs de kust van de Verenigde Staten, waar het schip op 26 augustus voor Long Island (vlakbij New York) voor anker ging. Daaropvolgend enterde de Amerikaanse marine het schip met de lading. De slaven werden overgebracht naar de staat Connecticut. Dit was namelijk één van de weinige noordelijke staten waar slavernij nog steeds toegestaan was.
Rechtszaak:
In de daarop volgende rechtszaken besloot men dat het transport van slaven over de Atlantische Oceaan verboden was en dat de gevangenen van La Amistad daarom geen slaven konden zijn. Op 9 maart 1841 volgde de vrijlating. Het jaar daarop werden zij teruggestuurd naar Afrika.

 Geschiedenis School en Leren 

Amerikaanse marine valt Amistad aan

De Amistad

De slaven hebben het schip

De slaven worden verhandeld

De slavenhandelaren

Een afrikaans dorp begin 19e eeuw

Het slavenschip vertrekt naar Amerika

Onderhandelen over de terugreis

Opgeborgen onder de dekken

Opnieuw in de boeien

Opstand op de Amistad

Slavenhandelaren

Terug in Afrika

cache 429

Kijk ook eens bij

Op Kids-n-Fun staan heel veel leuke dingen om te doen. Kijk hier ook eens, misschien vind je dat ook leuk.