21 Kleurplaten van Sint Maarten

Leuk? 
 3,3/109 stemmen

Kleurplaten over de lekkerste avond van het jaar, voor veel kinderen, niet overal wordt in Nederland Sint Maarten gevierd. Je kan het een beetje vergelijken met Halloween.

De kinderen houden een lampionnenoptocht en gaan van huis naar huis om er een lied te zingen en met snoep, fruit of geld beloond te worden. Een uitgeholde voederbiet met daarin een kaarsje dient vaak als lampion. Dat er een verband bestaat met Halloween ligt voor de hand, maar er zijn weinig wetenschappelijke bronnen te vinden. De Sint-Maarten-viering mag dan wel een christelijke naam dragen, maar Frazer, in The Golden Bough, verwijst naar een heidense oorsprong: het ronddragen van het (heilige) vuur zou een voor-christelijk vruchtbaarheidsritueel zijn, en is wijdverspreid over West-Europa.

In Nederlands Limburg loopt men oorspronkelijk niet van huis naar huis, maar verzamelt men in de kerk waar het verhaal van Sint-Maarten verteld wordt. Vervolgens loopt men in een lampionnenoptocht naar een groot vuur (een zogenoemde troshoop) waar 'de arme man' van het vertelde verhaal zich kan warmen. De kinderen krijgen traditioneel een oliebol uitgereikt. Met de komst van niet-Limburgers naar de streek en de invloed van Halloween, komt het echter vaker voor dat kinderen buiten de viering om van huis naar huis gaan om een lied te zingen en beloond te worden. De Sint-Maarten viering wordt meestal de vrijdag of zaterdag voor de 11e november gevierd om geen overlap te creeëren met de start van het carnavalsseizoen (de 11e van de 11e).

Vroeger gingen de kinderen uit het dorp met lampions (gemaakt van uitgeholde bieten) in een optocht naar een weiland. Daar brandde een vuur die de functie had het vee en de akkers te reinigen en te beschermen tegen de ziekten de komende winter (vergelijkbaar met het midwintervuur). Bij het vuur werd gedronken en in Limburg werden koeken (bookeskook) gegeten (nu oliebollen) van boekwijtmeel.

In West-Vlaanderen (vooral de streek van Ieper) zijn er nog elk jaar Sint-Maartensstoeten (meestal op 10 november), waar Sint-Maarten en Zwarte Piet vooraan in de stoet lopen en de kinderen met hun bieten erachteraan. Na de stoet (waar soms ook de plaatselijke fanfare of harmonie in meeloopt) kunnen de kinderen in veel gemeenten een zak met lekkernijen halen (mandarijnen, chocolade, picnicken, Onze-Lieve-Vrouwtjes, speculaas, marsepein en Sint-Maartenskoeken).

Op 11 november zelf krijgen de meeste kinderen nog meer lekkernijen en speelgoed.

Bron: Wikipedia

 Feestdagen Halloween Sint Maarten 

11 november

bert-ernie

dora

Jip en Janneke sint maarten

lampion melkpak

lampion-jip

lampions

Langs de deur

Met de lampion

Sint Maarten

sint maarten

sint maarten smurf

Sint Maarten zingen

Sint Maarten_01

sint-maarten

snoep

st-maarten-lampionoptocht

st-maarten-snoep

zingen

Zingen langs de deur

zingen-sint-maarten

cache 429

Kijk ook eens bij

Op Kids-n-Fun staan heel veel leuke dingen om te doen. Kijk hier ook eens, misschien vind je dat ook leuk.