Aladdin (2019)

door: Paul

woensdag 29 mei 2019 08:32:17

Disney heeft opnieuw een live action movie gemaakt van een oude animatie hit, Aladdin. En het is in het eerste weekend in de Verenigde Staten een grote hit, met een opbrengst van meer dan 120 miljoen dollar.

Live action succes herhaalt

Aladdin is een Amerikaanse musical-fantasyfilm uit 2019 geregisseerd door Guy Ritchie (bekend van Sherlock Holmes oa). Geproduceerd door Walt Disney Pictures, het is een live-actie aanpassing van Disney's 1992 animatiefilm met dezelfde naam, die is gebaseerd op het gelijknamige Midden-Oosten volksverhaal uit de Duizend-en-een-nacht. Er spelen grote filmsterren mee als Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott. De film volgt Aladdin, een straatjongen, terwijl hij verliefd wordt op prinses Jasmine, bevriend raakt met een wensen vervullende, en het koninkrijk moet redden van de boef Jafar.

In oktober 2016 kondigde Disney aan dat Ritchie een live-actie-remix van Aladdin zou gaan leiden. Smith was het eerste lid van de cast dat lid werd en ondertekende om Genie te spelen in juli 2017, en later die maand werd bekend dat Massoud en Scott twee hoofdrollen zouden spelen. De opnames begon in september in Longcross Studios in Surrey, Engeland, en filmde ook in de Wadi Rum-woestijn in Jordanië en duurde tot januari 2018.

De film brengt ook eerbetoon aan Robin Williams, die de stem van de Genie in de geanimeerde functie was en 2014 stierf.

Aladdin werd uitgebracht in de Verenigde Staten op 24 mei 2019. De film ontving gemengde kritieken van critici; sommigen loofden de uitvoeringen van Massoud, Smith en Scott, kostuums en muzikale nummers, terwijl anderen kritiek hadden. De film kreeg positieve reacties van het publiek en daar gaat het toch om....

Een man met zijn vrouw en twee kinderen vaart over de hele wereld. De kinderen kijken naar een veel groter en weelderiger schip dan dat van hen voorbijgaat. Nadat de man hen hoort vertellen hoe veel beter hun schip is, besluit hij hen het verhaal van Aladdin te vertellen en hoe groter niet altijd beter is.

Aladdin, een aardig jong straatjochie in het woestijnrijk Agrabah, redt, samen met zijn aapje Abu deprinses Jasmine, die uit het paleis is gerend, moe geworden van haar veilige leven. Ze verbergt haar ware identiteit, waardoor Aladdin kan geloven dat zij de dienares van de prinses is.

Ondertussen wordt de Royal Vizier Jafar het beu 'tweede beste' te worden. Hij en zijn papegaai Iago zoeken dus naar een magische lamp verborgen in de Grot der Wonderen om Sultan te worden. Slechts één persoon is het waard om binnen te gaan: "de ruwe diamant", die Jafar later identificeert als Aladdin. Jafar heeft Aladdin verteld dat hij hem rijk genoeg kan maken om indruk te maken op Jasmine en haar ware identiteit aan hem kan laten zien. In de grot vindt Aladdin een magisch tapijt en vindt de lamp. Ondanks Aladdin's instructie om niets anders aan te raken, grijpt Abu een robijn. Aladdin, Abu, en het tapijt snellen naar de grot terwijl deze instort. Aladdin geeft de lamp aan Jafar, maar Jafar gooit ze terug de grot in, maar niet voordat Abu de lamp terug steelt.

Gevangen, wrijft Aladdin de lamp en ontmoet de Genie die erin woont. De geest legt uit dat hij de macht heeft om Aladdin drie wensen te geven, met uitzondering van moord, romantiek, opstanding van de doden, en wensen voor meer wensen. Aladdin bedriegt de geest om hem te bevrijden uit de grot zonder een wens te gebruiken en gebruikt vervolgens zijn eerste wens om een prins te worden om Jasmine te imponeren, en belooft zijn derde wens te gebruiken om de geest van slavernij te bevrijden. Terug in Agrabah arriveert Aladdin als "Prins Ali van Ababwa" in een groot spektakel, maar Jasmine is niet onder de indruk.

Later neemt Aladdin Jasmine mee op het magische tapijt terwijl de Genie met haar dienstmeisje Dalia uitgaat. Wanneer zij zijn ware identiteit afleidt, overtuigt Aladdin Jasmine ervan dat hij zich alleen als een boer kleedt om aan de spanningen van het koningsleven te ontsnappen. Jafar ontdekt echter de ware identiteit van Aladdin en dreigt hem te onthullen waar de lamp verborgen is. Aladdin weigert en Jafar gooit hem uit een toren de zee in. Abu en het tapijt komen met de lamp aan en Aladdin wrijft het voordat het flauwvalt.

En de rest, ga kijken in de bioscoop


Kijk ook eens bij

Op Kids-n-Fun staan heel veel leuke dingen om te doen. Kijk hier ook eens, misschien vind je dat ook leuk.