recepten    recepten overzicht    basisrecepten recepten    kippenbouillon recept

Recept Kippenbouillon kids-n-fun.nl

We kopen snel een potje of een blokje, maar zelf kippenbouillon is het lekkerst en het gezondst. Je weet precies wat er in gaat, en er zit bijvoorbeeld veel minder zout in en al helemaal geen E621.

Experimenteer zelf met de groente en kruiden.

Dit recept

  • 3 liter
  • -
  • 3,5 uur
  • 4/5

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • 1 kilo soepkip , of stukken met veel bot als kippendijen
  • 1 ui(en)
  • 1 bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • peterselie, stelen
  • foelie
  • kruidnagels
  • laurierblaadje(s)
  • peperkorrels
  • zout

Bereiding

  1. Maak de groenten schoon. Fruit de groenten aan in een soeppan.
  2. Vul een pan met 3 liter water. Breng deze met de kip voorzichtig aan de kook.
  3. Als het water kookt, schept u regelmatig het schuim van het water af, tot zich geen schuim meer ontwikkelt. Zet het vuur zachter. Het water mag nu niet meer koken.
  4. Voeg de groenten en kruiden toe, behalve het zout
  5. Laat de bouillon 3 uur trekken.
  6. Als u een soepkip gebruikt, is het handig om na anderhalf uur het vlees van de kip te verwijderen en in de koelkast te bewaren. Het karkas, de botten en het vel voegt u daarna weer aan de soep toe. Het bewaarde vlees kunt u later gebruiken in de soep. Als u het vlees te lang in de soep laat zitten trekt alle smaak er uit.
  7. Na drie uur zeeft u soep en heeft u een heldere bouillon. Om de soep goed helder te zeven, kunt u ook een schone keukendoek of kaasdoek gebruiken. Dan blijven ook de fijnste restjes achter.
  8. Voeg zout naar smaak toe.

Instructiefilmpje voor het maken van bouillon. Iets ander recept, maar geeft wel een idee:

Tips

  • Maak een paar liter, en vries in kleine porties in, zodat je het makkelijk later kan gebruiken

Benodigdheden

keukendoek, zeef

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • 1 kilo soepkip , of stukken met veel bot als kippendijen
  • 1 ui(en)
  • 1 bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • peterselie, stelen
  • foelie
  • kruidnagels
  • laurierblaadje(s)
  • peperkorrels
  • zout
Benodigheden

  • keukendoek

  • zeef

Bereiden
  1. Maak de groenten schoon. Fruit de groenten aan in een soeppan.
  2. Vul een pan met 3 liter water. Breng deze met de kip voorzichtig aan de kook.
  3. Als het water kookt, schept u regelmatig het schuim van het water af, tot zich geen schuim meer ontwikkelt. Zet het vuur zachter. Het water mag nu niet meer koken.
  4. Voeg de groenten en kruiden toe, behalve het zout
  5. Laat de bouillon 3 uur trekken.
  6. Als u een soepkip gebruikt, is het handig om na anderhalf uur het vlees van de kip te verwijderen en in de koelkast te bewaren. Het karkas, de botten en het vel voegt u daarna weer aan de soep toe. Het bewaarde vlees kunt u later gebruiken in de soep. Als u het vlees te lang in de soep laat zitten trekt alle smaak er uit.
  7. Na drie uur zeeft u soep en heeft u een heldere bouillon. Om de soep goed helder te zeven, kunt u ook een schone keukendoek of kaasdoek gebruiken. Dan blijven ook de fijnste restjes achter.
  8. Voeg zout naar smaak toe.

Instructiefilmpje voor het maken van bouillon. Iets ander recept, maar geeft wel een idee:

Tips
  • Maak een paar liter, en vries in kleine porties in, zodat je het makkelijk later kan gebruiken